Lutenica domowa

4.49 (179 ocen)

  • 4 godz.

Zakochałam się w lutenice domowej. Zimą jest rewelacyjna do makaronu, ryżu na chlebek. To jest potrawa kuchni macedońskiej, serbskiej i bułgarskiej. Gotową potrawę można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Lutenica produkowana na skalę przemysłową jest często drobno zmielona.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 6 kg pomidorów lima
    3 kg papryki
    3 kg bakłażana
    1/2 kg cebuli
    1 główka czosnku
    sól
    cukier do smaku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki czubrycy czerwonej
    3 papryczki chili
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Lutenica

Lutenica domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakłażany 1. Bakłażany, paprykę myję, układam na papierze do pieczenia na blaszce, razem z papryczkami chilii i wstawiam do piekarnika na temperaturę 170 stopni około godzinę.
  • papryka pieczona 2. Pomidory myję, kroję na pół i smażę w brytfannie około godzinę. Przecieram przez cedzak, w celu pozbycia się skórek. Następnie przekładam ponownie do brytfanny i smażę do momentu zgęstnienia. Bakłażany upieczone i ostudzane obieram ze skóry i kroję drobno. Paprykę gorącą wkładam do worka foliowego i zawiązuję. Jak ostygną wyjmuje i obieram ze skórek. Drobno kroję. Pomidory gęste przecieram przez sito w celu pozbycia się pestek.
  • cebula smażona 3. Cebulę z czosnkiem pokrojone przesmażam na oleju, następnie miksuje blenderem. Dodaję do przesmażonych pomidorów, razem z bakłażanem i papryką pokrojoną. Doprawiam solą, , czubrycą,cukrem.
  • lutenica na patelni 4. Po połączeniu składników przesmażam jeszcze do konsystencji gęstej. Uważać żeby się nie przypaliła lutenica. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję. Gotuję 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować