Pomysł na to danie wpadł nie wiadomo skąd. Podstawowym składnikiem miał być makaron. Jest to prosty przepis, który może zrobić każdy, a zarazem jest bardzo wyszukany.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- łosoś stek: 300 gramów
- torebki makaronu świderki: 0.25 opakowania
- śmietana 30%: 1 opakowanie
- kurek w sosie własnym: 0.5 opakowania
- mała cebula: 1 sztuka
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
Łosoś z makaronem w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, obsuszamy na papierowym ręczniku, zdejmujemy skórę i wyjmujemy z niego ości. Cebulkę i czosnek drobno siekamy, łososia kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, kurki odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Do garnka nalewamy oliwę, czekamy aż się nagrzeje, następnie wrzucamy czosnek i cebulkę. Kiedy czosnek i cebula mają złoty kolor, dorzucamy kurki. Po paru minutach do kurek, dodajemy łososia. Wszystko zalewamy śmietaną,doprawiamy solą i pieprzem do smaku,całość dusimy przez kolejne kilka minutek. Makaron wykładamy na talerz, gotowym zredukowanym sosem polewamy makaron. Całość posypujemy ozdobnie pieprzem cytrynowym, możemy dodać zielony akcent w postaci pietruszki. Życzę smacznego!
Komentarze