Łosoś w galarecie

4.5 (188 ocen)

  • 50 min

Pyszna i lekka przekąska.

  • 50 min

Składniki:

  • filet z łososia

    żelatyna

    1 liść laurowy

    2 ziarenka ziela angielskiego

    sól do smaku

    4 ziarenka pieprzu

    1 mała cebula

    2 łyżeczki octu

    2 białka do klarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Przystawki Przekąski

Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w galarecie 1. Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje w następujący sposób: Odmierzyć ok. 1 cm, nożem zrobić nacięcie, tak aby nie przeciąć mięsa do samego końca i znowu odmierzyć 1 cm i przeciąć już do końca odcinając kawałek. Tak odcięty kawałek łososia rozłożyć , aby powstał duży płat na kształt łezki.
  • Łosoś w galarecie 2. Do szerokiego ale płytkiego garnka lub patelni wlać 1litr wody ,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i zagotować. Do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować ok.7-10 minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.
  • 3. Wywar sklarować następująco: Do zimnego wywaru wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana,a wywar stanie się klarowny. Należy teraz tylko przecedzić przez zwilżoną gazę i otrzymamy klarowny wywar. W wywarze rozpuścić żelatynę na 1 litr płynu + 1 łyżeczka dodatkowo,aby galareta była troszkę twardsza,wystudzić i zalać przygotowaną na półmisku rybę. Odstawiać do zastygnięcia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować