Łosoś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje w następujący sposób: Odmierzyć ok. 1 cm, nożem zrobić nacięcie, tak aby nie przeciąć mięsa do samego końca i znowu odmierzyć 1 cm i przeciąć już do końca odcinając kawałek. Tak odcięty kawałek łososia rozłożyć , aby powstał duży płat na kształt łezki.
2.Do szerokiego ale płytkiego garnka lub patelni wlać 1litr wody ,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i zagotować. Do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować ok.7-10 minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.
3.Wywar sklarować następująco: Do zimnego wywaru wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana,a wywar stanie się klarowny. Należy teraz tylko przecedzić przez zwilżoną gazę i otrzymamy klarowny wywar. W wywarze rozpuścić żelatynę na 1 litr płynu + 1 łyżeczka dodatkowo,aby galareta była troszkę twardsza,wystudzić i zalać przygotowaną na półmisku rybę. Odstawiać do zastygnięcia. Smacznego.
Komentarze