Jeden z najdelikatniejszych łososi jaki kiedykolwiek zrobiłam, zawdzięcza to długiemu marynowaniu w paście Tom Kha i mleku kokosowym. Nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczny.
6 godz.
Składniki:
- płat łososia ze skórą o wadze ok. 400 g.
- 1 łyżeczka pasty Tom Kha
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego
Łosoś po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy pastę Tom Kha i cukier - mieszamy do momentu, aż pasta i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sos ostrygowy i na końcu sok z limonki, mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia z góry i owijamy na ścisło folią spożywczą. Marynujemy przez 6 godzin, w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia rozwijamy w folii i pieczemy bez przykrycia ok. 15-17 minut.
Komentarze