Łosoś po tajsku

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Jeden z najdelikatniejszych łososi jaki kiedykolwiek zrobiłam, zawdzięcza to długiemu marynowaniu w paście Tom Kha i mleku kokosowym. Nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczny.

  • 6 godz.

Składniki:

  • - płat łososia ze skórą o wadze ok. 400 g.
    - 1 łyżeczka pasty Tom Kha
    - 3 łyżki mleka kokosowego
    - 1/2 łyżeczki cukru palmowego lub brązowego
    - sok wyciśnięty z 1/2 limonki
    - 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy pastę Tom Kha i cukier - mieszamy do momentu, aż pasta i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sos ostrygowy i na końcu sok z limonki, mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia z góry i owijamy na ścisło folią spożywczą. Marynujemy przez 6 godzin, w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Łososia rozwijamy w folii i pieczemy bez przykrycia ok. 15-17 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś pieczony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować