ŁOSOŚ PIECZONY W MARYNACIE POMARAŃCZOWO-MIODOWO-MUSZTARDOWEJ Z MAŚLANYMI ZIEMNIACZKAMI W ZIOŁACH

0 (0 ocen)

Świetnie pasuje do niego surówka z pora - równoważy nieco słodkawy smak.

Składniki:

  • Część 1. - ŁOSOŚ
    - 1 kg filetów z łososia,
    - 4 pomarańcze,
    - 2 łyżki miodu,
    - 3 łyżki musztardy,
    - 2 łyżeczki granulowanego czosnku,
    - pieprz, sól,
    - łyżka masła.
    Część 2. - ZIEMNIACZKI
    - 5 dużych ziemniaków,
    - masło,
    - garść świeżego tymianku (można zastąpić suszonym),
    - 2 łyżeczki granulowanego czosnku,
    - sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pieczony w marynacie pomarańczowo-miodowo-musztardowej z maślanymi ziemniaczkami w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Część 1. - ŁOSOŚ
    1. Zdejmujemy skórę z łososia. Kroimy go na w miarę równe porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    2. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy czosnek, miód i musztardę. Dokładnie mieszamy (najlepiej zblendować). Zalewamy łososia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    3. Układamy łososia na blasze, posypujemy rozkruszonym masłem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 st. z termoobiegiem.
  • 2. Część 2. - ZIEMNIACZKI
    1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki (wg uznania), blanszujemy, a następnie osuszamy.
    2. Roztapiamy masło, obsmażamy cząstki ziemniaczane.
    3. Podsmażone ziemniaczki układamy na blasze. Posypujemy rozkruszonym masłem, a następnie pieczemy w temp. 150 st. z termoobiegiem. Pod koniec włączamy opcję grill z termoobiegiem (250st.). Przyprawiamy tymiankiem i czosnkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować