Łopatka w pięć minut

4.99 (144 ocen)

tak przygotowane mięso jest smaczne i soczyste - z powodzeniem zastąpi sklepowe wędliny

Składniki:


  • 1,3 łopatki wieprzowej bez kości
    Zalewa :
    2,5 l wody
    3 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonych płatków papryki
    1 liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren jałowca
    1 łyżka majeranku

Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łopatka w pięć minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut, po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc.
  • 2. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem.

Porady

Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się, że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować