Łopatka w kapuście

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Trochę mięsa i warzywa w sam raz na obiad

  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 60 dekagramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do kebabu: 1 łyżeczka
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryka ostra: 1 łyżeczka
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - woda: 1 szklanka
    - kapusta biała: 50 dekagramów
    - ryż w torebkach: 3 sztuki

Łopatka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rumiano na 2 łyżkach leju, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy. Podlewamy wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i dusimy 30 minut. Kapustę szatkujemy, a warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa dodajemy kapustę, a gdy zmięknie warzywa i dusimy 30 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy