Łopatka rozpływająca się w ustach

0 (0 ocen)

  • 53 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób.

  • 53 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 2 kg łopatki wieprzowej
    Marynata:
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka białego pieprzu
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    2 liście laurowe
    1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki)
    Pozostałe składniki do duszenia mięsa:
    2 łyżki cukru palmowego
    1 litr gorącego bulionu wołowego
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    100 ml zimnej wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Łopatka rozpływająca się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka rozpływająca się w ustach 1. Przygotowujemy marynatę.
    Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.
    Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
    Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C.

    Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.
    W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry, smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około 3 godzin.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować