Danie, które ma same zalety, po pierwsze jest bardzo smaczne, po drugie nie da się zrobić mało co zapewnia nam wyżerkę co najmniej na dwa dni, po trzecie możemy je zjeść z pajdą chleba bez konieczności gotowania ziemniaków.
Łopatka duszona w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę, szatkujemy, płuczemy, solimy i odstawiamy na czas przygotowywania mięsa. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki gulaszowe. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Cebulę szklimy na patelni po smażeniu mięsa. Dodajemy do łopatki, zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, około 50 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą kapustę i rozdrobnione pomidory. Dusimy jeszcze około 30 minut, na końcu dokładamy poszatkowany koperek i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos możecie zaprawić mąką.
Komentarze