Łopatka duszona w młodej kapuście

4.48 (172 ocen)

  • 2 godz.

Danie, które ma same zalety, po pierwsze jest bardzo smaczne, po drugie nie da się zrobić mało co zapewnia nam wyżerkę co najmniej na dwa dni, po trzecie możemy je zjeść z pajdą chleba bez konieczności gotowania ziemniaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
    1/2 główki kapusty młodej
    3 cebule
    3 pomidory
    pęczek koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka duszona w młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka duszona w młodej kapuście 1. Kapustę, szatkujemy, płuczemy, solimy i odstawiamy na czas przygotowywania mięsa. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki gulaszowe. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Cebulę szklimy na patelni po smażeniu mięsa. Dodajemy do łopatki, zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, około 50 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą kapustę i rozdrobnione pomidory. Dusimy jeszcze około 30 minut, na końcu dokładamy poszatkowany koperek i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sos możecie zaprawić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować