Taką zalewajkę jada się w okolicach Łodzi, jest to pyszna i bardzo prosta zupa. Istnieje wiele wariantów, można dodać, np. suszone grzyby, podsmażone skwarki itp.
35 min
Składniki:
ok 200 ml zakwasu na barszcz biały,
1,5 l wody,
200 g cienkiej kiełbasy,
3 plastry cebuli,
3 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki mąki pszennej,
kilka ziemniaków,
sól i pieprz do smaku.
Łódzka zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l wody, lekko solimy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę wraz z cebulą. Kiedy ziemniaki zaczną tracić surowość dodajemy kiełbasę i barszcz. Mieszamy - barszcz radzę dodawać stopniowo i sprawdzać kwaśność zupy pod nasz smak. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i szczyptą soli, hartujemy ją stopniowo zupą i rozrabiamy. Ogrzaną śmietanę dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości ziemniaków.
Komentarze