Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Moim zdaniem takie lody wychodzą lepiej niż te ze sklepu, ale przekonać o tym musisz się Sam/-a

  • 4 godz.

Składniki:

  • *200g truskawek,
    *łyżka masła,
    *330ml śmietany kremówki,
    *2 jajka,
    *140g cukru pudru,
    *cukier wanilinowy.

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy na nim truskawki. Gdy już zaczną się robić bardziej płynne, dodajemy do nich cukier wanilinowy. Smażymy jeszcze chwilę i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka uciekamy z połową cukru pudru na kogel-mogel, a białka ubijamy na sztywną masę, a następnie dosypujemy do nich drugą połowę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 3. Wszystkie składniki łączymy z sobą i delikatnie mieszamy (może być blenderem na najniższych obrotach). Całość przekładamy do pojemnika na lody i wstawiamy do zamrażalki.
  • 4. Co 30min przez 2h wyjmujemy i miksujemy, by nie powstawały bryłki lodu jak w sorbecie.
  • 5. Gdy już całość zamarznie możemy rozkoszować się smakiem smacznych lodów truskawkowych (na następny dzień są jeszcze smaczniejsze). Podawać można z galaretką pokrojoną w kostkę.

Komentarze

Podobne przepisy