Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób

Lody truskawkowe na bazie śmietanki, bez jajek i bez maszynki

  • 24 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 500 g truskawek,
    - 3-7 łyżek cukru (w zależności od słodkości truskawek i naszych gustów),
    - sok z wyciśniętej 1/2 cytryny,
    - ok. 300 ml śmietanki 30 lub 36%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki wrzucam do garnka z sokiem z cytryny i z ok. 4 łyżkami cukru, gotuję chwilę na małym ogniu aż puszczą sok i lekko zmiękną. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam na 1,5-3 godziny do zamrażalki. Wyjmuję i blenduję. W tym samym czasie ubijam na sztywno śmietankę z resztą cukru. Zblendowane truskawki łączę z ubitą śmietaną delikatnie mieszając. Dosładzam w razie konieczności po połączeniu truskawek ze śmietanką. Każdy ma inne odczucia smakowe, ja wolę te kwaśniejsze. Truskawki także trafią się raz słodsze raz bardziej kwaśne. Przekładam lody do pojemnika i wkładam do zamrażalki na kilka godzin ok. 5-6. Można co pół godziny wyjmować i blendować, żeby dokładnie pozbyć się kryształków zamrożonej wody. Ja zrobiłam to dopiero po ok. 6 godz. i było też super. P onownie wkładam lody do mrożenia na całą noc. Wyjmuję na 5 min przed podaniem, aby łatwiej było nakładać :)

Porady

możemy co pół godziny mieszać blenderem, aby nie bylo kryształków lodu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować