Lody jabłkowo - cytrynowe z cynamonem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepyszne i bardzo orzeźwiające

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 1,5 litra lodów:
    2 jabłka (około ½ kg)
    ½ cytryny (około 100 g)
    330 g śmietanki 30 %
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka żurawiny
    200 ml mleka

Lody jabłkowo - cytrynowe z cynamonem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do żółtek i jeszcze chwilę ubijamy, studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy i rozcieramy blenderem na piure, wyciskamy do nich sok z cytryny, mieszamy.
  • 3. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy, następnie dodajemy jabłka i żurawinę i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 4. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 6 godzin.

Porady

jeśli nie mamy maszynki do lodów to po przygotowaniu wkładamy lody do zamrażalnika i mieszamy co 15-30 minut

Komentarze

Podobne przepisy