Lody jabłkowe

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Bardzo kremowe, mocno jabłkowe lody domowe

  • 40 min

Składniki:

  • 5 średnich papierówek
    500ml śmietany 30% (zimnej)
    250 g mascarpone(zimnego)
    cukier do smaku (u mnie 4 łyżki)
    2 gałązki świeżej bazylii
    skórka otarta z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lody jabłkowe 1. Papierówki pozbawiamy gniazd i wraz ze skórka\ścieramy na dużych oczkach.Dodajemy posiekane listki bazylii, otarta skórkę z cytryny i cukier. Wszystko to przesmażamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masę jabłkowa blendujemy na mus i chłodzimy w lodowce. W mikserze ucieramy serek mascarpone dodajemy płynna śmietankę i mus jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bazę do lodów dobrze chłodzimy. Następnie przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcja.

Porady

Zamiast bazylii możecie dodać miętę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować