Lody bananowe - 4 sprawdzone przepisy
5/5. Lody bananowe z masłem orzechowym
Te niezwykle kremowe lody przypadną do gustu wszystkim miłośnikom połączenia banana i orzechów. Doskonale pasują do nich także lody czekoladowe oraz lody z ciemnych owoców, co jest nawiązaniem do słynnej kanapki PB&J.
Przygotowując te lody bazujemy na przepisie podstawowym, który przyda nam się, gdy będziemy chcieli zrobić zwykłe lody bananowe bez dodatków.
5 dojrzałych bananów miksujemy z 200ml śmietanki kremówki i odrobiną soku z cytryny, dla podbicia smaku. Dodajemy 2 czubate łyżki masła orzechowego i jeszcze raz miksujemy do połączenia składników.
Masę na lody bananowe z masłem orzechowym przelewamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny. Przez ten czas mieszamy masę widelcem trzykrotne, by zapobiec powstaniu kryształków lodu.