Lodowy pucharek z chałwą i rabarbarem

0 (0 ocen)

Na upalne dni, idealnie ochłodzi.

Składniki:

  • na 6 pucharków:
    lody:
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    330 ml śmietany
    pol litra mleka 3,2%
    cukier waniliowy
    dodatkowo:
    6 łyżek płatków musli
    6 lasek rabarbaru
    3 łyżki cukru
    galaretka truskawkowa
    chałwa sezamowa

Lodowy pucharek z chałwą i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lody:
    Żółtka ubijamy z cukrem na parze( wodę gotujemy w dużym garnku, na to stawiamy mniejszy z żółtkami). Mleko z cukrem waniliowym zagotowujemy, powoli wlewamy do żółtek.Mieszamy. Studzimy. Śmietanę ubijamy , dodajemy do masy. Przekładamy do pojemnika szczelnie zamykanego odstawiamy do zamrażalki na kilka godzin, od czadu do czasu mieszając.
    Rabarbar myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy cukier, szklankę wody, dusimy, ok 20 min. Dodajemy galaretkę, gotujemy jeszcze chwilę, studzimy, chłodzimy.
    Na dnie pucharka wsypujemy łyżkę płatków, na to wlewamy mus rabarbarowy, lody- jeszcze płynne, ścieramy na tarce chałwę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy