ŁÓDECZKI rozPŁYWAJĄCE się w ustach

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łódeczki z brukselką,ryżem i ostrym sosem chili.Moja autorska wersja komputerowej przekąski.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż biały (saszetki): 1 sztuka
    - brukselka (mrożona): 10 sztuk
    - papier ryżowy (arkusze): 1 sztuka
    - sos chili lub tabasco: 1 łyżka
    - bazylia świeża (liście): 3 sztuki

Łódeczki rozpływające się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (około 15-20 minut).W osolonej wodzie gotujemy ryż ( 15-20 minut).
  • 2. Brukselkę rozgniatamy widelcem.Arkusz papieru ryżowego zanurzamy na 30 sekund w wodzie,rozkładamy go na drewnianej desce.Na miękki arkusz papieru ryżowego nakładamy farsz z brukselki, nastepnie ryż,zwijamy w ścisły rulon,kroimy ostrym nożem na części,polewamy sosem chili.
  • 3. W każdą część wbijamy wykałaczkę, na której umieszczamy liść bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy