Lizaki bezowe

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudnie wyglądają, pysznie smakują

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 białek

    150 g cukru

    1 łyżkę mąki ziemniaczanej

    szczypty soli

    Ponadto:

    drewniane patyczki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Lizaki bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier- oczywiście nie przerywamy miksować i mąkę ziemniaczaną. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskamy okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od środka, zataczając coraz większe kółka aż uzyskamy kształt ślimaka. na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każde kółko kładziemy drewniany patyczek tak żeby powstał nam lizak. Każdą lukę powstałą po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, wstawiamy blaszkę z lizakami i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin ( robiłam to wieczorem a lizaki po upieczeniu pozostały w piekarniku na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować