Lizaki bezowe mogą posłużyć jako efektowny pięknie zapakowany w celofal upominek dla gości weselnych. Nasze lizaki wędrują do słodkich maluchów na dzień dziecka
1 godz. 10 min
Dla 9 osób
Trudny
Składniki:
Składniki
kurze białka 100 g
cukier drobny kryształ 200 g
barwniki
1.Białka i cukier umieszczamy w szklanej misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej na malym ogniu. Mieszamy ubijaczka co jakiś czas. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści rozpoczynamy ubijanie. Czas ubijania należy dopasować do posiadanego miksera. Masa bezowa powinna być gęsta, lśniąca i mocno ciągnąca. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i wyciskamy beziki na patyki od szaszłyków. Patyczkiem możemy dodać odrobinę barwnika do worka. Suszymy na niskiej temperaturze do momentu, aż swobodnie będą odchodzić od maty.
Komentarze