Litewskie placki ziemniaczane

5 (140 ocen)

Przepis na te placki jest w mojej rodzinie od lat. Przywiozła go moja babcia z Wilna. Są pyszne i całkowicie naturalne.

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 2 duże cebule
    - 2 łyżki majeranku
    - sól, pieprz - do smaku
    - olej do smażenia.
    - jogurt noturalny typu greckiego
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Placki

Litewskie placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy ją na tych samych oczkach do ziemniaków. Po starciu wszystkich, odsączamy nadmiar skrobi. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie - ważne, żeby masa nie pływała w płynie. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy łyżką placki i smażymy na brązowo z każdej strony. Po usmażeniu układamy na talerzu i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.

Porady

Jeśli chcecie sprawdzić , czy placki są odpowiednio doprawione- usmażcie najpierw jeden placek, spróbujcie i ewentualnie doprawcie resztę masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować