Szybki, dietetyczny, aromatyczny dorsz z pyszną lekko pikantną salsą z mango to fajba propozycja na zdrowy obiad, polecam :)
30 min
Składniki:
2 filety z dorsza (po około 200 gram )
Skórka z ½ limonki
Sól, pieprz
Salsa mango:
1 owoc mango
½-1 papryczka chilli
½ łyżeczki startego imbiru
1 łyżka posiekanej mięty
Sok z ¼ limonki
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, cukier brązowy
Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Limonkę dokładnie myjemy i z połowy ścieramy skórką. Startą skórkę wcieramy w dorsza i odstawiamy na 10 minut.
Mango kroimy w kostkę lub paseczki, przekładamy do salaterki. Dodajemy do niego posiekaną drobno papryczkę chilli i miętę, starty na tarce imbir – mieszamy. Salsę doprawiamy sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy – odstawiamy na 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Na patelni kładziemy kawałek pergaminu, który skrapiamy odrobiną oliwy. Na tak przygotowanej patelni smażymy dorsza po 2-4 minut z każdej strony. Dorsza serwujemy wraz z ryżem ugotowanym na sypko i salsą z mango, smacznego.
Komentarze