Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, dietetyczny, aromatyczny dorsz z pyszną lekko pikantną salsą z mango to fajba propozycja na zdrowy obiad, polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (po około 200 gram )
    Skórka z ½ limonki
    Sól, pieprz
    Salsa mango:
    1 owoc mango
    ½-1 papryczka chilli
    ½ łyżeczki startego imbiru
    1 łyżka posiekanej mięty
    Sok z ¼ limonki
    1 łyżka oliwy
    Sól, pieprz, cukier brązowy

Limonkowy filet z dorsza z pikantną salsą mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Limonkę dokładnie myjemy i z połowy ścieramy skórką. Startą skórkę wcieramy w dorsza i odstawiamy na 10 minut.

    Mango kroimy w kostkę lub paseczki, przekładamy do salaterki. Dodajemy do niego posiekaną drobno papryczkę chilli i miętę, starty na tarce imbir – mieszamy. Salsę doprawiamy sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy – odstawiamy na 10 minut, aby smaki się przegryzły.

    Na patelni kładziemy kawałek pergaminu, który skrapiamy odrobiną oliwy. Na tak przygotowanej patelni smażymy dorsza po 2-4 minut z każdej strony. Dorsza serwujemy wraz z ryżem ugotowanym na sypko i salsą z mango, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy