Limonkowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne i rozpływające się w ustach klasyczne tiramisu wzbogacone orzeźwiającą limonką.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 ml mocnej kawy ( 3 łyżeczki rozpuszczalnej)
    1 opakowanie biszkoptów ( dałam okrągłe)
    2 jajka
    3,5 łyżki soku z limonki
    100 g cukru pudru
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki kakao
    25 ml likieru kawowego lub czekoladowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu Kawy

Limonkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka polać gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z połową cukru ubić nad parą wodną tak około 6 minut. Do ubitych żółtek pomału dodawać likier ciągle ubijając a później dodawać sok z limonki. Później dodajemy po łyżce serek i ubijamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z resztą cukru i szczyptą soli. Ubite białka delikatnie łączymy z masą mascarpone. Wyściełamy papierem blaszkę (14 na 32) i wykładamy blaszkę biszkoptami umoczonymi w kawie. Biszkopty posypujemy kakao i wykładamy 1/2 masy i ponownie układamy biszkopty moczone w kawie i posypujemy kakao, następnie wykładamy drugą część masy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Limonka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować