Liliput pieczony z warzywami

3 (4 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kilka pieczeni na jednym ogniu :) mamy pyszne mięso i mnóstwo warzyw, potrzebna tylko surówka i pyszny obiad gotowy.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 sprawiony liliput
    1 szkl bulionu
    sól
    pieprz
    sok z połowy cytryny
    przyprawa uniwersalna
    6 małych ziemniaków
    1 zielona papryka
    2 główki czosnku
    3 marchewki
    1 cebula
    150 g pieczarek
    świeże zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Liliput pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy liliputa, nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przyprawą uniwersalną. Związujemy nogi bawełnianą nitką. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 30 min od czasu do czasu polewając odrobiną bulionu.
  • 2. Po 30 min pieczenia dokładamy warzywa: ziemniaki w mundurkach, ćwiartki cebuli, pieczarki, pokrojoną w paski paprykę, marchewki oraz połówki główek czosnku. Pieczemy kolejne 30 min, polewając odrobiną bulionu. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia, sprawdzamy mięso i warzywa czy są już miękkie, można upieczone warzywa wyciągnąć na talerz i dodać ponownie do liliputa na chwilę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować