Liliput pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy liliputa, nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przyprawą uniwersalną. Związujemy nogi bawełnianą nitką. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 30 min od czasu do czasu polewając odrobiną bulionu.
2.Po 30 min pieczenia dokładamy warzywa: ziemniaki w mundurkach, ćwiartki cebuli, pieczarki, pokrojoną w paski paprykę, marchewki oraz połówki główek czosnku. Pieczemy kolejne 30 min, polewając odrobiną bulionu. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia, sprawdzamy mięso i warzywa czy są już miękkie, można upieczone warzywa wyciągnąć na talerz i dodać ponownie do liliputa na chwilę przed podaniem.
Komentarze