Letnie ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe ciasto na letnie dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 litr śmietany 36%
    1 szklanka cukru pudru
    2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
    3 galaretki truskawkowe
    pół kilograma jagód ( mogą być mrożone)
    10 dag rodzynek
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Letnie ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d50gbe 1. białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, gdy całkowicie się rozpuści dodajemy żółtka ,mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
    masa:
    2 galaretki porzeczkowe rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną galaretkę. Na pierwszy blat wykładamy jagody, następnie połowę masy ze śmietany, przykrywamy drugim blatem, następnie wykładamy drugą część masy. Układamy na niej biszkopty, zostawiając między nimi przerwy w które wkładamy rodzynki,zalewamy galaretkami truskawkowymi przygotowanymi według przepisu na opakowaniu, i wystudzonymi. Ciasto odkładamy do zastygnięcia, najlepiej do następnego dnia

Porady

Jeśli chcemy zrobić ciasto w wersji light możemy użyć zamiast śmietany jogurtu greckiego oraz innych owoców np truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować