Latem stawiajmy na lżejsze dania, to niewątpliwie takim jest:). Młode ziemniaki, kalafior i chuda drobiowa kiełbasa stanowią doskonałe połączenie. Zapiekankę popijmy szklanką zimnej maślanki:).
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kalafior
400g kiełbasy drobiowej
1 pęczek koperku
200g pomidorków koktajlowych
1 jajko L
200 g śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Letnia zapiekanka z młodymi ziemniakami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki skrobiemy. Kalafior dzielimy na różyczki. W osobnych garnkach warzywa gotujemy do miękkości. Koperek siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
2.Jajka, śmietanę, koperek i przyprawy mieszamy ze sobą. Dodajemy do warzyw i kiełbasy, mieszamy do połączenia składników.
3.Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze