Letni sos ze świeżych pomidorów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę drobno kroimy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę.
2.Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, potem wrzucamy utarte warzywa i mieszamy przez 5 minut.
3.Dorzucamy na patelnię pomidory i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut (aż pomidory całkowicie zmiękną i zaczną tworzyć sos). W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
4.Makaron odcedzamy, a do sosu dodajemy zieleninę. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku. Następnie do gotowego sosu wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Gotowe danie można posypać startym serem.
Komentarze