Letni kociołek hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone mięso wymieszać z 3 ząbkami przeciśniętego czosnku,
ostrą tartą bułką i doprawić dobrze Smakiem lata, następnie łyżką uformować kulki,
lekko obtaczać je w mące i ponownie uformować tym razem w dłoni.
Pulpeciki ugotować we wrzątku, odcedzić i odłożyć na durszlaku.
2.Przygotować sos:
Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać resztę posiekanego czosnku,
różyczki kalafiora, pokrojone na paski suszone pomidorki,
ćwiartki świeżego pomidora oraz pieczarki.
Wszystko smażyć do czasu aż kalafior nie będzie chrupki.
Następnie dodać pomidory z puszki, pokrojoną marchew, por w talarkach
doprawić Smakiem lata i wszystko wymieszać.
3.Pulpety przełożyć do garnka z sosem warzywnym i gotować wszystko
dobre 15 minut. Na końcu dodać tymianek i podawać z ugotowanymi
wcześniej ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze