Letni kociołek hiszpański

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kociołek pełen warzyw jest wspaniały!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso od szynki: 300 gramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - pomidory (obrane ze skórki): 3 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - pieczarki: 5 sztuk
    - kalafior: 0.5 sztuki
    - marchewki (najlepiej młode nowalijki): 3 sztuki
    - krojone pomidory: 2 puszki
    - pomidory suszone: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - kucharek smak lata: 1 łyżeczka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 6 ząbków
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - tymianek (gałazka): 1 sztuka
    - ostra tarta bułka (firmy Prymat): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Letni kociołek hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone mięso wymieszać z 3 ząbkami przeciśniętego czosnku,
    ostrą tartą bułką i doprawić dobrze Smakiem lata, następnie łyżką uformować kulki,
    lekko obtaczać je w mące i ponownie uformować tym razem w dłoni.
    Pulpeciki ugotować we wrzątku, odcedzić i odłożyć na durszlaku.
  • 2. Przygotować sos:
    Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać resztę posiekanego czosnku,
    różyczki kalafiora, pokrojone na paski suszone pomidorki,
    ćwiartki świeżego pomidora oraz pieczarki.
    Wszystko smażyć do czasu aż kalafior nie będzie chrupki.
    Następnie dodać pomidory z puszki, pokrojoną marchew, por w talarkach
    doprawić Smakiem lata i wszystko wymieszać.
  • 3. Pulpety przełożyć do garnka z sosem warzywnym i gotować wszystko
    dobre 15 minut. Na końcu dodać tymianek i podawać z ugotowanymi
    wcześniej ziemniakami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować