Słodki syrop, którym nasączony jest makowy biszkopt idealnie komponuje się z kwaskowym kremem z owoców leśnych, a galaretka dopełnia całości. Ciasto dużo lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
80g drobnego cukru
100g maku
100g mąki tortowej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Leśny przekładaniec z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać. Dodać mak i skórkę z cytryny, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 19x28cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Wystudzić.
2.Owoce na krem zmiksować blenderem, uzupełnić wodą, aby razem było 500ml. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać trochę płynnych owoców, następnie obie mąki i dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Owoce z wodą zagotować, zmniejszyć płomień i intensywnie mieszając dodać masę jajeczną. Cały czas mieszając podgrzewać do zagotowania. Przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić.
3.Galaretkę rozpuścić w zimnej wodzi i wystudzić.
Cukier na syrop przełożyć do garnuszka, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Wystudzić i dodać likier.
4.Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części tak, aby jedna była grubsza od drugiej. Grubszą część przełożyć z powrotem do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, porządnie nasączyć syropem. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu i wyrównać. Na krem wylać tężejącą już galaretkę i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie prawie stężała, ale wciąż nieco lepka, ułożyć na niej drugą część biszkoptu i wstawić z powrotem do lodówki, do całkowitego stężenia.
Biszkopt nasączyć syropem i na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu, obsypać kokosem.
Komentarze