Leśny mech z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy makę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
Wlewamy na balachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C,na około godz.sprawdzamy patyczkiem czy już dobry.
Co do blachy piekłam już to ciacho kilka razy składniki są na dużą prostokotną blache,wczoraj akurat piekłam na okrągłej średnicy 26 cm i jeszcze 6 muffin mi z tego wyszło;-),już nie wspomnę o tym,że przekroiłam ciasto na 2 blaty,a 3 poszedł na okruszki.
2.Galaretkę truskawkową rozpuszkamy w szkl.wody,odstawiamy do stężenia i kroimy w drobną kostkę.
2 galaretki truskawkowe rozpuszkamy w 1,5 szkl.wody i odstawiamy do lekkiego stężenia,w tym czasie ubijamy mocno schłodzoną kremówkę na sztywno,dodajemy cukier puder do smaku,serek mascarpone,ubijamy,następnie wlewamy galaretkę truskawkową lekko tężejącą,miksujemy i wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową,mieszamy łyżką.
Ciasto przekroiłam na 3 blaty,z czego jeden poszedł na okruszki,na górę.
Ztego rozpędu nie cyknełam zdjęcia jak rozkroiłam,ale dodam Wam jak robiłam na dużej blaszce prostokątnej.
3.Na pierwszy blat wykładam połowę masy,rozsypuje garść drobno pokrojonych truskawek wyrównuje łyżką i przykładam kolejnym blatem,na który wykładam resztę masy,rozsypuje garść drobno pokrojonych truskawek,wyrównuje łyżka i posypuje okruszkami z górnego blatu.Przystrajam truskawkami i borówkami,wkładam do lodówki na 4-5 godz.i gotowe.
Porady
Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
Komentarze