Leśny mech z malinami

4.38 (225 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Lekkie, orzeźwiające ciasto, na szpinakowym spodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. 

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka 36/24,5):

    Ciasto:

    mąka pszenna 70 g,

    mąka krupczatka 250 g,

    jajka 4 szt,

    cukier 250 g,

    szpinak mrożony rozdrobniony 450 g,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    olej 1 szklanka,


    Śmietankowa pianka:

    śmietanka 30% 500 ml,

    galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt,

    woda 0,5 szklanki,

    cukier puder 2 łyżki,


    do nasączenia:

    woda 0,5 szklanki,

    sok z cytryny 1 łyżka,


    dodatkowo:

    maliny 300 g,

    galaretka malinowa 2 szt,

    woda gorąca 3 szklanki,
Wystaw ocenę:

4.38 (225 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Pianka

Leśny mech z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką.

    Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta.

    Na śmietankową piankę układamy maliny i lekko je dociskamy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.

    Ciasto przechowujemy w lodówce. Na wierzch kruszymy pozostały biszkopt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować