Leśny mech z galaretką i truskawkami

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo łatwe w wykonaniu ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    450 g świeżego szpinaku
    450 g mąki krupczatki
    4 jajka
    300 g cukru
    300 ml oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    400 ml śmietany kremówki (36%)
    250 g serka mascarpone
    1 galaretka – zielona
    1 łyżka soku z cytryny
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Leśny mech z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i blendujemy.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy i jeszcze raz miksujemy.

    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy.

    Blachę 26x38 smarujemy masłem (dno i boki) i całą wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem (175 stopni przy grzałce góra-dół). Pieczemy około godziny, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor. Upieczone ciasto studzimy i ścinamy lekko wierzch i górkę jeżeli powstała.
    Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy.
    Galaretkę czerwoną przygotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, chłodzimy.
    Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się z kremem.Krem wykładam na ciasto i chwilę chłodzę w lodówce. Następnie układam truskawki i zalewam tężejącą czerwoną galaretką, chłodzę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować