Leśny mech z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i blendujemy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy i jeszcze raz miksujemy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy.
Blachę 26x38 smarujemy masłem (dno i boki) i całą wykładamy papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem (175 stopni przy grzałce góra-dół). Pieczemy około godziny, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor. Upieczone ciasto studzimy i ścinamy lekko wierzch i górkę jeżeli powstała.
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy.
Galaretkę czerwoną przygotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, chłodzimy.
Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się z kremem.Krem wykładam na ciasto i chwilę chłodzę w lodówce. Następnie układam truskawki i zalewam tężejącą czerwoną galaretką, chłodzę w lodówce.
Komentarze