Leśny mech

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Wilgotne, nieco ciężkie ciasto, kremowa bita śmietana z wanilią i orzeźwiające, kwaskowe nasiona granatu tworzą trio doskonałe.

  • 2 godz.

Składniki:



  • 2 szklanki mąki krupczatki
    3 jajka
    1 1/3 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki oleju
    450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, domowej roboty)
    2 śmietan-fixy
    nasiona granatu

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Leśny mech Desery Ciasto

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodawać porcjami olej, a następnie mąkę. Następnie dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy jest suche. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia. Następnie ściąć wierzch ciasta i pokruszyć na drobne okruchy. Ubić mocno schłodzoną śmietankę, na koniec dodając śmietan-fixy i cukier. Wyłożyć bitą śmietanę na blat z ciasta, obsypać okruchami ciasta i udekorować nasionami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować