Leśne grzyby po kaszubsku

4.51 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzięki mniam-mniam, za świetny przepis na grzyby. Już sprzedany dalej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych grzybów
    pół kg cebuli
    3 ząbki czosnku
    3/4 szklanki oleju
    Zalewa: 3/4 szklanki wody
    2 łyżki ostrej papryki
    5 łyżek cukru
    6 łyżek octu 10%
    5 łyżek passaty pomidorowej
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leśne grzyby po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leśne grzyby po kaszubsku 1. Grzyby oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na większe kawałki. Zalałem wodą po włożeniu do rondla, posoliłem, zagotowałem, ok. 10 minut , odcedziłem.
    Do rondla wlałem trochę oleju i poddusiłem lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodałem drobno posiekany czosnek. Wlałem resztę oleju i dodałem grzyby. Zmniejszyłem ogień. W międzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować