Leśna przygoda

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto nie lubi leśnych przygód? Każdy mały krasnal z chęcią uda się w pełną smaku leśną przygodę! Ciasto dla dużych i małych, idealne na letni upalny dzień lub piknikową wyprawę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    szklanka cukru
    szklanka mąki ziemniaczanej
    łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka:
    1 duży jogurt o smaku owoców leśnych
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    Na górę 1 lub 2 galaretki malinowe
    Forma 24x28cm
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Leśna przygoda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leśna przygoda 1. Wysmaruj dno blachy i wyłóż papierem do pieczenia(tylko samo dno, bez boków)

    Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jeśli masz czas, upiecz biszkopt dzień przed wykonaniem ciasta. Zrobi się wilgotniejszy i będzie łatwiej go kroić.

    Do garnka wlej całe jajka, oraz cukier. Ubijaj mikserem na piecu(na ciepło) ok. 8 minut, do momentu, aż piana zrobi się gęsta i zmieni kolor na jasny żółty. Pamiętaj ubijaj na małym ogniu, aby nie spalić garnka! Kiedy skończysz ubijać, zdejmij garnek z ognia i ubijaj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj mąki i proszek i delikatnie wymieszaj łyżką lub sylikonową szpatułką do ciast. Kiedy uzyskasz puszystą pianę, przelej biszkopt do formy i zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia(jeśli to możliwe).

    Jeśli pieczesz biszkopt tego samego dnia, przygotuj sobie piankę, zanim zaczniesz piec biszkopt.

    Do garnka wsyp dwie galaretki owoce leśne. Kiedy zaczną tężeć wlej jogurt i lekko wymieszaj. Wstaw do lodówki, żeby pianka szybciej stężała. W tym samym czasie do osobnego garnka wsyp galaretkę malinową, żeby szybciej zaczęła się ściągać.

    Gotowy biszkopt skrop wodą z cytryną(nabiera wtedy wilgoci i pianka nie odchodzi od biszkopta)

    Na biszkopt wylej piankę.Wstaw ciasto do lodówki i sprawdzaj czy zaczyna gęstnieć, tak by można było wylać na nią galaretkę malinową. Jeśli jest już gotowe wylej galaretkę i całość wstaw na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia!

    Możesz wykorzystać owoce sezonowe i na piankę położyć maliny lub borówki. Nie jest to jednak konieczne.

    Ciasto jest lekkie i smakuje każdemu łasuchowi!

Porady

Jeśli nie masz możliwości przygotować biszkoptu, lub nie masz na to czasu, możesz wyłożyć na spód małe okrągłe biszkopciki. Wykładając sam spód blachy, zamiast calosci, masz pewnosc, ze biszkopt nie odejdzie od blaszki, a pianka nie wpadnie pod ciasto i nie zaleje boków :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować