LENIWIEC-SALCESON EKSPRESOWY

5 (146 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SZYBKIE I SMACZNE CIASTO

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jabłek kruchych np. Champion
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy 16 gram lub 1 łyżka cukru domowego
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    4 jajka
    ¾ szklanki oleju np. słonecznikowego
    dodatkowo
    1,5 łyżeczki cynamonu
    oraz
    bułka tarta i tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Leniwiec-salceson ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę kwadratową o boku 25 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą.
    Piekarnik rozgrzać do 160 st ( termo obieg)
    Jajka należy roztrzepać.
    Jabłka obrać i pokroić drobniej lub w kostkę, wrzucić do miski, oprószyć cynamonem ( 1,5 łyżeczki) , wymieszać i zasypać produktami podanymi kolejno wg listy w przepisie.
    Nie mieszać tylko przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 - 40 minut, należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Pyszne i wilgotne.
    Po upieczeniu można oprószyć je cukrem pudrem lub ozdobić polewą, ja lubię to ciasto bez dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować