Leniwe pierogi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste kluseczki z dodatkiem białego sera, okraszone roztopionym masełkiem ze zrumienioną bułką tartą - LENIWCE !

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg białego sera
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
    sól
    2 łyżki oleju do wody

Leniwe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i ziemniaki rozdrabniamy dokładnie praską, po czym dodajemy żółtka, obie mąki, sól i wyrabiamy ciasto, które powinno być jednolite. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałek, kroimy w romby i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na posolony i z dodatkiem oleju wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową wprost na talerze. Podajemy polane roztopionym masłem ze zrumienioną na patelce bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy