Leniwe kotleciki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 60 min

Darujmy sobie smażenie i szorowanie zapryskanej kuchni. Tak przygotowane kotleciki z dodatkiem odrobiny boczku, prażonej cebulki, ziół włoskich i przypraw są aromatyczne i prawie robią się same.

  • 60 min

Składniki:

  • – 250 g mielonego mięsa wołowego
    – 250 g mielonego mięsa wieprzowego
    – 2 garście bułki tartej
    – Pół szklanki mleka
    – Pół pokrojonej drobno cebuli
    – 2 jajka
    – 2 plasterki boczku
    – Sól, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki chili lub ostrej papryki
    – 2 łyżki mieszanki ziół włoskich (majeranek, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i cząber)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leniwe kotleciki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i boczek siekamy dość drobno. Podsmażamy na złoto.
  • 2. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajka, podsmażoną cebulę z boczkiem, dodajemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie żaroodporne skrapiamy delikatnie oliwą lub nacieramy masłem lub margaryną.
  • 4. Z masy mięsnej formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do bułki tartej można dodatkowo dodać odrobinę ziół włoskich. Smarujemy wierzch kotlecików odrobiną oliwy.
  • 5. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-50 minut, przy czym po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę, by równo się nam upiekły.
  • 6. Podajemy z ulubionym sosem, surówką,i ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować