Leniwe kluski

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Nie da się ukryć, leniwe kluski do ładnych nie należą, ale szybko się je robi, są smaczne i za to dadzą się lubić. Pamiętam je ze swojej pierwszej książki kucharskiej Śmieszne, makaron rośnie! autorstwa Barbary Winklowej. Książki już nie mam, więc przepis z pamięci.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g waniliowego serka homogenizowanego
    1 jajo
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Leniwe kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wsypać bułkę tartą i włączyć grzanie, przemieszać. Dodać łyżkę masła, cynamon, podgrzewać jeszcze przez chwilę często mieszając. Jeśli bułka będzie zbyt sucha dodać łyżkę oleju. Odstawić.
  • 2. Do miski wbić jajo, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Następnie dodać serek, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i jeszcze raz wszystko wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
  • 3. W garnku zagotować wodę.
  • 4. Za pomocą dwóch łyżek "puszczać" kluski na wodę, a gdy wypłyną, gotować je jeszcze przez 1 minutę.
  • 5. Kluski wyłowić cedzakiem i przełożyć do rondelka z bułką tartą, wymieszać i podawać. Polecam !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować