Leniwe

0 (0 ocen)

  • 15 min

dużym plusem tego przepisu jest bardzo mało składników, ciasto robi się szybko a pierogi są przepyszne:)

  • 15 min

Składniki:

  • 500g twarogu (półtłustego)
    3 jajka
    sól
    1 szklanka mąki pszennej

Leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leniwe 1. Oddzielić żółtka od białek.Ser utrzeć z żółtkami. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie taka potrzeba, dosypać jeszcze trochę mąki. Cała sztuka polega na tym, aby dodać jej jak najmniej, wtedy pierogi będą pulchne.Ciasto najlepiej podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować.
  • leniwe 2. Ciasto kroić na paski a paski na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy