Lemonato - ragout z warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Harmonijna kombinacja różnych warzyw, dostępnych cały rok. Doprawiona sokiem cytrynowym i pietruszką, jest zdrową potrawą. Bowiem cytryna i pietruszka nie tylko dostarczają dużo witaminy C, ale też hamują wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g pietruszki
    800 g marchewki
    200 g szpinaku
    400 g pieczarek
    4 dymki ze szczypiorem
    2 szalotki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 liść laurowy
    500 ml bulionu warzywnego (gorącego)
    4 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lemonato - ragout z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lemonato - ragout z warzyw 1. Korzenie pietruszki, marchew, szpinak oraz młodą cebulę umyłem, oczyściłem. Pietruszkę i marchewkę obrałem, pokroiłem na 4-centymetrowe słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem.

    W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy.

    Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz, gotowałem pod przykryciem 4 minuty.

    Skrobię kukurydzianą rozprowadziłem w 2 łyżkach soku cytrynowego, dodałem do warzyw. Warzywa raz zagotowałem, posypałem pietruszką, skropiłem pozostałym sokiem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować