Lekkie pulpety z indyka w sosie koperkowym

4 (1 ocen)

  • 40 min

Mniej kaloryczny zamiennik od tradycyjnych pulpecików; klopsików z mięsa wieprzowego. Delikatny, iście letni smak

  • 40 min

Składniki:


  • Mięso z indyka 500 g
    Cebula czerwona 1 szt
    Jaja kurze całe 60 g (1 szt.)
    Bułka tarta 8 g (1 łyżka)
    Koperek 8 g (1 łyżka)
    Sól biała 4 g (0,50 płaskich łyżeczek)
    Pieprz kolorowy 5 g (1 płaska łyżka)
    Oliwa z oliwek 52 g (4 płaskie łyżki)
    Mąka pszenna. typ 500 10 g (1 płaska łyżka)

    Sos koperkowy:

    Woda niegazowana 500 g (2 szkl.)
    Marchew 100 g (1 średnia)
    Śmietana 18% tłuszczu 225 g (1 szklanka (1/4 l))
    Mąka pszenna. typ 500 10 g (1 płaska łyżka)
    Koperek 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lekkie pulpety z indyka w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka - u mnie piersi opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce, bądź kupić już zmielone. Mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułka tartą, drobniutko posiekaną cebulką, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  • 2. Uformować pulpety. Następnie obtoczyć w mące, i usmażyć na złoto z obydwu stron na oleju.
  • 3. Wodę zagotować, delikatnie posolić, klopsy dodać do garnka, dodać startą marchewkę. Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem ok 15 min
  • 4. Zdjąć pokrywkę i odparować trochę wody. Dodać posiekany koperek.
    Śmietanę dobrze wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać kilka łyżek gotującego się sosu - wymieszać.
  • 5. Dodać do garnka z klopsikami. Wymieszać, posolić i popieprzyć. Chwilę podgotować na małym ogniu :)

Porady

Nie bójmy się mięsa dobrze doprawić, indyk to delikatne mięsko, więc jeśli lubicie konkretne smaki, dodajcie również inne przyprawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować