LEKKIE CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Chrupiący spód,kwaskowy środek i delikatna,słodka góra

  • 6 godz.

Składniki:

  • 140 g herbatników
    2 czubate łyżki oleju kokosowego
    300 g truskawek mrożonych
    1 galaretka truskawkowa
    200 ml śmietany 30% schłodzonej
    3 łyżki cukru truskawkowego lub zwykłego

Lekkie ciasto truskawkowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszamy,olej rozpuszczamy-łączymy razem(powinny wyglądać jak mokry piasek).Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypyjemy ciastka.Wyrównujemy i mocno dociskamy do dna.Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Truskawki rozmrażamy a następnie umieszczamy w garnku i rozgotowujemy.Zdejmujemy z ognia.Do gorących wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki.Studzimy a następnie przekładamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę.
  • 3. Śmietanę ubijamy razem z cukrem na sztywno i układamy na wierzchu ciasta.Ponownie wstawiamy do lodówki na min 1 godz.
    Smacznego

Porady

Zamiast oleju kokosowego można dodać masło. Przepis na keksówkę 12x28

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy