Lekkie banoffee

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego banoffee. Idealne dla osób, które ograniczają spożycie cukru.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ciastek typu digestive
    75 g masła/oleju kokosowego
    3 duże banany
    2 puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego
    200 g daktyli
    3 łyżki masła orzechowego
    1 łyżka soku z cytryny
    200 ml wrzątku
    ciemne kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Lekkie banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozdrabniamy na pył. Lekko podgrzewamy masło i mieszamy z ciastkami. Powinny uzyskać konsystencję mokrego piasku. Małą tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy ciastka i przy pomocy szklanki wylepiamy nimi spód i boki.
    Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut.
  • 2. Daktyle i 5 łyżek wody, w której się moczyły miksujemy na gładko w rozdrabniaczu. Odkładamy 2 łyżki przygotowanej masy. Do reszty dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy.
    2 banany kroimy na grube kawałki i stawiamy je pionowo na wyłożonym spodzie. Polewamy sokiem z cytryny.
    Dokładnie rozprowadzamy przygotowany karmel daktylowy.
  • 3. Stałą część mleka kokosowego umieszczamy w misce, dodajemy 2 łyżki zmiksowanych daktyli i ubijamy przez 2-3 minuty. Wykładamy jako kolejną warstwę.
  • 4. Pozostałego banana kroimy w plastry i kładziemy na wierzchu. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, Przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego!

Porady

Do karmelu daktylowego dodaj 100 g migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Daktyle Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować