Ta pyszna sałatka będzie nie tylko świetnym dodatkiem do dań grillowych. To kolorowe połączenie to coś dla fanów szpinaku, marynowanych buraczków i koziego sera.
20 min
Dla 2 osób
Składniki:
50 g świeżych liści szpinaku
10 marynowanych kulek buraczków
1 duża czerwona cebula
100 g orzechów włoskich
3 czubate łyżki koziego sera do smarowania
świeżo zmielona sól i pieprz
Lekka sałatka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.50 g orzechów włoskich miksujemy bardzo drobno w siekaczu, dodajemy kozi ser, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.
Na dwóch talerzach lub w dużej misce układamy liście szpinaku. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Ze zmiksowanej masy formujemy kulki i układamy na liściach razem z cebulą i marynowanymi kulkami buraczków. Posypujemy pozostałymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki na sos dokładnie razem mieszamy i polewamy nim sałatkę przed podaniem. Smacznego!
Komentarze