Lekka sałatka z fetą, orzechami laskowymi i groszkiem zielonym

0 (0 ocen)

  • 8 min

Ta sałatka powstała w kilka chwil,gdy postanowiłam zużyć zapasy z lodówki oraz świeżo zebrany zielony groszek.Postanowiłam,połączyć te kilka smaków w całość i tak powstała ta bardzo smaczna,lekka i wyjątkowa w smaku sałatka:)Jej składniki doskonale się ze sobą komponują a całości dopełnia pyszny sos

  • 8 min

Składniki:

  • Składniki na około 3-4 porcje:
    120 g mixu sałat (cykoria Frisee, szpinak, cykoria Endywia, sałata karbowana czerwona, cykoria Radicchio)
    220 g pomidora malinowego (obranego ze skórki)
    120 g sera feta
    20 g orzechów laskowych
    20 g świeżego groszku zielonego
    3 łyżki sezamu
    pęczek rukoli świeżej

    SOS:
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 szczypty soli
    pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z fetą, orzechami laskowymi i groszkiem zielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mix sałat i rukolę przekładamy do miski.
  • 2. Fetę i pomidor kroimy w kostkę, razem z groszkiem i orzechami dodajemy do sałaty.
  • 3. Do szklanki dajemy ocet, następnie musztardę, sól, pieprz i olej i dokładnie energicznie mieszamy aż składniki się połączą.
  • 4. Sosem polewamy sałatę i delikatnie mieszamy dwoma łyżkami.
  • 5. Całość posypujemy sezamem i podajemy od razu po wymieszaniu sałatki z sosem.

Porady

Ta sałatka doskonale smakuje jako dodatek do dań z grilla, do pizzy bądź jako smaczny i lekki obiadek w pracy z dodatkiem np. ciepłego pieczywa czy grzanek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować