LEGUMINA ZE ZBOŻOWEJ KAWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

W miarę szybki deser dla łasuchów

  • 60 min

Składniki:

  • : -pół czerstwej chałki,
    -2 szklanki zaparzonej w wodzie kawy zbożowej,
    -4 jajka,
    -1/2 szklanki mleka,
    -6- 7 łyżek cukru waniliowego,
    -jogurt naturalny,
    -owoce (np. maliny, jagody, truskawki, poziomki, etc.)
    -tłuszcz i bułka tarta do formy

Legumina ze zbożowej kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałkę pokroić na mniejsze kawałki, zalać kawa i mlekiem, pozostawić do napęcznienia. Następnie ogrzewać na małym ogniu, do odparowania płynu. Masę ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wszystko delikatnie połączyć. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Piec w 170-1800 C ok.30-45 min (powinien być wyrośnięty i zrumieniony). Podawać z jogurtem i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy