Leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki,podsmażamy na rozgrzanym oleju,aż odparują sok i zaczną się przyrumieniac,zdejmujemy z ognia.Mięso łączymy z jajkiem ,dodajemy łyżkę bułki tartej,doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.Wyrabiamy i formujemy kulki ,trochę mniejsze od orzecha włoskiego.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.Odsączmy z tłuszczu.Paprykę oczyszczamy z nasion,myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę lub paski.Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju,wrzucamy cebulę i paprykę,smażymy ok 5 minut.Dorzucamy pieczarki,klopsiki i dodajemy przecier pomidorowy Wlewamy wodę,doprawiamy i dusimy na małym ogniu 15-20 minut,mieszając.Zestawiamy z ognia ,wlewamy śmietanę,ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.Podajemy z makaronem lub pieczywem.
Komentarze