Leczo z klopsikami

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Z makaronem podaję je na obiad ,a z pieczywem jako ciepłą kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2 kg mielonego mięsa 1 jajko 1/2 kg pieczarek 2 papryki 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szkl bułki tartej 1/2 szkl wody 1/4 szkl śmietany 18% sól,pieprz,majeranek,olej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy w plasterki,podsmażamy na rozgrzanym oleju,aż odparują sok i zaczną się przyrumieniac,zdejmujemy z ognia.Mięso łączymy z jajkiem ,dodajemy łyżkę bułki tartej,doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.Wyrabiamy i formujemy kulki ,trochę mniejsze od orzecha włoskiego.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.Odsączmy z tłuszczu.Paprykę oczyszczamy z nasion,myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę lub paski.Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju,wrzucamy cebulę i paprykę,smażymy ok 5 minut.Dorzucamy pieczarki,klopsiki i dodajemy przecier pomidorowy Wlewamy wodę,doprawiamy i dusimy na małym ogniu 15-20 minut,mieszając.Zestawiamy z ognia ,wlewamy śmietanę,ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.Podajemy z makaronem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Leczo z klopsikami

To może cię zainteresować