dwie średnie kiełbaski
2 ząbki czosnku
mały kabaczek
1 duża czerwona papryka
pół dużej żółtej papryki (lub jedna mała)
6-7 pieczarek
1 czerwona cebula
ok. 6 łyżek koncentratu pomidorowego plus ok. 3 łyżek keczupu (do smaku)
sól i pieprz, suszone oregano, tymianek, słodka papryka do smaku
Leczo z kabaczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki kiełbaski, pieczarki, paprykę oraz kabaczka pokrojone w paseczki (przydadzą się dwie patelnie) Wszystko razem przemieszać, dodać posiekany w małą kosteczkę czosnek i cebulę. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu ok 20 - 25 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i keczup oraz doprawić do smaku.
Porady
Do obrania kabaczka należy użyć dużego, bardzo ostrego noża, ponieważ ma bardzo grubą skórę.
Komentarze