Potrawa szybka i prosta zawierająca składniki łatwo dostępne szczególnie latem.
20 min
Składniki:
2-3 małe cukinie
2-3 czerwone papryki ( mogą być też różnego koloru)
2 duże cebule
4 pomidory
2 średniej wielkości kiełbasy
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki. Po kilku minutach dodajemy do garnka pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie te składniki podsmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej zaparzone i obrane ze skórki), słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich. Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka. Leczo podajemy z pieczywem lub ryżem. Smacznego:)
Porady
Dla uatrakcyjnienia smaku można dodać kilka pieczarek.
Komentarze