Leczo z cukinii

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa szybka i prosta zawierająca składniki łatwo dostępne szczególnie latem.

  • 20 min

Składniki:

  • 2-3 małe cukinie
    2-3 czerwone papryki ( mogą być też różnego koloru)
    2 duże cebule
    4 pomidory
    2 średniej wielkości kiełbasy
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia

Leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki. Po kilku minutach dodajemy do garnka pokrojoną w paski paprykę. Wszystkie te składniki podsmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej zaparzone i obrane ze skórki), słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich. Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka. Leczo podajemy z pieczywem lub ryżem. Smacznego:)

Porady

Dla uatrakcyjnienia smaku można dodać kilka pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy