Leczo z cukinią i wołowiną

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny *
    500 ml passaty pomidorowej
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 cukinie zielone
    2 duże pomidory
    100 g groszku cukrowego
    1 papryczka chili
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Leczo z cukinią i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą i wędzoną. Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut.
    Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem, solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut.
    Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem
    * użyłam wołowiny 20% tłuszczu

Porady

- pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo to miękkie, ale wciąż chrupiące warzywa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować